2017年5月26日 星期五

難搞的五月

與以往「五窮六絕」的刻板印象比較,今年五月至今的大市表現絕不算差,然而當中仍有大量奇葩事件發生,花生味十足,包括但不限於:
  1. 瑞聲被狙擊,公司表示對蝙蝠俠保留法律權利(?)
  2. 科通芯城被狙擊
  3. 通達配股,公司秘書亂填filling,錯報大股東持股,後因疑似被cut單而股價大跌
  4. TBB被揭股權架構疑似不乎廣管局規定
  5. 合生元首次披露與P&G的合作架構,原來係不平等條約
  6. Noble Group績後債價下跌50蚊,你冇睇錯我冇寫錯,債價跌50蚊。
  7. 新昌違約
  8. 某中資大行之明星分析師被爆試圖「潛規則」靚女intern,well其實都唔係咩新聞。

我就主力評論一下親身中招的瑞聲和通達。


之前也提到,瑞聲我在高位減持了一半,literally是最高位,仲勁過謝清海。但那次純粹是鎖定利潤,決想不到堂堂藍籌股會被狙擊。


至於那份報告內容,對於瑞聲毛利率的質疑其實大家都沒在當一回事,報告的比較方式很奇怪,說什麼像Google、微軟這類公司能改變世界,區區瑞聲的毛利率不可能比它他們高。大哥,茅台毛利率8成有多,按照這邏輯,茅台不就可以重新創造宇宙了?大立光50%的毛利率大概也能改變八大行星公轉軌道了。


對於關連公司的指控,市場「本來」也沒太大的憂慮,問題是出於公司回應,管理層可以說是完全迴避了相關的問題。根據以往的經驗,狙擊對象就算被證實真的出問題,管理層起初還是會嘗試回應一下,有沒說服力是後話。瑞聲管理層的避重就輕,難免令人產生無私顯見私之感。所以在蝙蝠俠第二度發文那天,我再次沽出並轉馬ASM太平洋(522),目前只剩一手。


我非常記得第一手瑞聲是在iPhone6s未推出前購入,因為那時市場對其haptic業務過於憂慮而令股價跌至$40以下,算起來也差不多有兩年時間。朋友對於我現階段狠手沽貨也感好奇。原因無他,看好聲學可以買歌爾、Merry,看好RF可以買通達,看好iphone8可以買大立光、藍思,如看好整體手機市場就更多公司可以投資,為何非要把錢賭在更大的不確定性上?要是公司能證明其清白,我也不介意以較高的價錢重新買入。


至於通達.....如果說瑞聲是直接被斬首,其他同業是被劍風所傷,通達簡直是在表現吞劍。事實上高位配股不是問題,套現的行為難免制限了短期股價表現,但多數人也會理解。問題是公司計錯持股量而沒有及時公佈銀行借貸的covenant已被觸發,引起二次傷害,再加上瑞聲被狙擊手,如市場人士要找替死鬼,你不死誰死?我偏向相信公司基本面穩健,CFO也在電話會議上確認了oppo R11訂單已轉移向華為,不影響全年出貨量目標,但下次醒少少啦好冇?一家「市場情侶」,一家亂填數字,冇眼睇。


至於組合內其他公司的表現,東江(2283)唔知做咩爆升至$3.1,剛好抵銷了通達的下挫,一隻由$2.1升上$3.1,一隻由$3.1跌落$2.1,你話死唔死?


ATVI和NVDA均於Q1績後大升,Visa業績也是beat,已經唔知講咩好,都係個兩篤屁。說話回來,開始寫blog後發現業績過後都冇咩好講的,通常都是好公司。


由 QQ換馬的網易(NTES) Q1表現同樣出色,事實上後者beat得更勁,但績後升幅不如前者強勁。


耐世特(1316)和港鐵(66)唔知做咩大升完又大跌,領匯(823)唔知做咩破頂,既然冇news就當睇唔到。


上年末以~15%利潤走貨的敏華(1999)業績強勁,比當時筆者的賣出價再上升四成,阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿。


上年$300都冇就賣出的茅台(6005169),業績過後升至$450,阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿。


其他組合成員就沒什麼特別了,總括來說在本月仍有一點進帳,但個別股份有如大風吹般執位,幅度之大十分嚇人,要不是在分散化上下了點功夫,很可能已經訓左係度。在兩年前的今天吃下的那點苦,似乎是值得的。


最近購入Delphi Automotive(DLPH)和S&P500 ETF(SPY),前者是Mobileye的下游,將分拆傳統powertain業務,成為一家高端行車科技公司,很對口味;另一方面美國企業Q1增長13%,是為唔知幾多年內最高增速,其高強本領不言而喻,於是信巴菲特,一炮過買晒佢。



說話回來,其實我每次買賣均要是向公司申報,而且每次也要大老闆approve,因此他知道我的風格套路。早前他問我為何老是喜歡買這種鳥東西,我衝口而出地說:「正如你班廢老剩係買銀行地產股一樣道理。」他大笑不止。


說到底,每個人都在找合適自己的遊戲規則,沒必要迎合他人。


註:不是所有人都像我老闆般玩得,切勿模仿。我最後也有補獲:強如姜子牙,當初也是扮釣魚的廢老,所以唔緊要的。







21 則留言:

  1. 823破左頂應該係因为炒業绩

    回覆刪除
  2. 一讚!

    經歷告訴我們,不要和股票談戀愛,但是可以做戰友,最好是一起進步的。 懷疑是會背叛自己的戰友,遠離它(沽咗佢),識過另一個戰友。

    ^o^

    回覆刪除
    回覆
    1. 經歷告訴我們 <- learn it in a hard way
      ಠ_ಠ

      刪除
  3. Noble Group係新加坡黎講都幾似近排俾人狙擊的股票...不過行業有D唔同...
    前幾年仲係新加坡藍籌, 現價比當年跌左超過9成...
    近排我睇D新加坡blog都有幾多人寫佢...

    https://www.fool.sg/2017/05/26/3-big-investing-lessons-from-noble-group-limiteds-stunning-collapse/

    一買一賣都要申報, 真係幾麻煩...

    回覆刪除
    回覆
    1. hi zeni:
      性質有少少唔同, 呢間野大家都知有d問題, 只係期望有白武士打救, 而家希望落空

      申報係好Q煩架, 輸左錢仲要比老闆笑

      刪除
  4. 回覆
    1. 買前, 佢仲要成日唔係office-.-

      刪除
    2. 我有朋友都係要申報,佢怕煩索性減少哂買賣

      刪除
    3. 唔一定係壞事, 我自己都因為咁少做好多蠢事

      刪除
  5. Noble group was down 50% not SGD50?

    回覆刪除
    回覆
    1. hi 零:
      20年個張最低位係跌左$50

      刪除
    2. you are talking about bond - yes I thought you were referring to share price.

      over a week loan pricing was down 30-40points too on the 2018

      刪除
    3. its a very rarely case that bond did even worse than stock

      刪除
  6. 通达后市怎么看?我比较担心一旦手机后盖趋势由金属转为玻璃之后通达的竞争力下降,虽然通达一直都说自己已经开始搞3d玻璃,但是比较担心的是玻璃的供应商主要还是康宁,通达向康宁采购的价格肯定不如蓝思伯恩之类的大厂,蓝思已经明确表示要投入玻璃后盖的生产,那通达是否还有竞争力?

    回覆刪除
    回覆
    1. 呢個問題等於以前金屬殼比富士康, 可成, 鴻準等apple供應商領導, 鏡片市場比大立光佔下半壁江山, 其他人仲有冇得做?

      咁梗係有, 如果唔係都唔會有而家既比亞迪電學, 通達, 舜宇等公司

      要expect通達成為技術力最高, 毛利率最強既生產商係唔現實, 但亦都唔至於無增長空間, 至少聽番黎目前公司係3D玻璃既技術上, 相比同級peers有優勢

      刪除
  7. 哈哈好有共鳴,我腦細都係成日買銀行地產,見到我申報買一堆無盈利的公司amzn, tsla, 眼都突埋。

    回覆刪除
    回覆
    1. 我有時都會走去潤佢:「你睇下呢隻又升左N%,點睇?」
      漸漸地佢都會走黎問我呢排有咩game好玩LOL

      刪除
  8. tam兄今年的回報應該很高了, 利害利害.

    回覆刪除
    回覆
    1. 哈哈,同joseph兄比應該重係有d差距

      刪除
    2. Tam兄,有事想找你,能給我你的電郵嘛?

      刪除