2019年5月3日 星期五

[收息股] 香港寬頻又搞屎棍?


好耐冇為個股業績寫比較長既評論,但因為HKBN升下升下(加上ATVI跌下跌下....)已經變成筆者top3 holding之一,而且呢次業績發放既訊號比較唔一致,所以覺得有需要講下。

數字本身其實冇咩特別,收入略勝市場預期,固網ARPU亦都一如市場預期止跌回升,加價後客戶流失率偏低,證明之前要股東捱左成年既減價戰策略終於產生正面效果。EBITDA只有中單位數增長,主要係因為多左一億買手機成本。我唔係好確定個入帳方式,但估計因為賣手機唔係主營業務,所以將成舊數塞落市場成本而唔係COGS

Recap一次點解一年幾之前點解香港寬頻跌過一獲甘,因為手機網絡商將迎來5g capex,但固網就係現金收割期,所以當時較受cash flow investor歡迎。但HKBN就突然打價格戰,以上客量為最主要KPI,令投資者失預算。

而今次業績後跌4.5%,我相信唔係業績本身問題,而係公司又想搞多獲屎棍,勢要兩年增加20萬固網客戶,即係又減價。就咁睇落似乎又重演一年幾前既戲碼,但呢次對我黎講,係plus上加plus

首先,今次價格戰係有market segmenting的,目標主要係偏遠地區補貼政策下釋放既新客源,其次係個別比競爭對手壓到特別平既地區/plan,現有客戶依然會加價,呢樣野係之前做唔到。

其次,以AFF(你當等同於派息啦)做KPI既方針依然無變,管理層要達標拎bonus share,去到2021年既CAGR要有20%,無論係個scheme本身既結構,同埋目標增長既幅度,係港股中都係絕無僅有。半年派息yoy增長成34%,而且講到明下半年唔會少過上年,講緊全年最少都增派21%,呢個本身就已經係個bold statement

更重要既係,當大家認為公司會龜縮靠老本(現有客戶加價)同收購帶黎既協同效應,以保守既態度達標既時候,管理層話你知佢仲有心有力去衝業績。你望下咁多間上市香港公司,有個務實得黎又要活力既管理層既公司有幾多?唔計HKBN,數埋咪又得友邦、創科、領匯、維他奶呢堆。

如果穿$13,我會加倉,如果領展走勢較好例如hit97~98d),我會將領展換碼去HKBN

題外話,我發現兩種文最容易釣到人黎第一係講樓,第二係講收息股,所以我今次做標題黨,大大隻字話收息股,如效果理想既話,下次寫AMZN我都照話係收息股,因為如果買收息股就係價值投資,咁家下巴菲特都買AMZN,咁仲唔係收息股? #reducedformanalysis

但講開又講,我就算買收息股都唔係真係為收息,原理請參考番我早期既blog文,所以我有好多唔派息既持股,亦有好多yield好低既持股。

yield唔高係咪代表無息收?如以平均買入價計算,申洲我收緊5%,領展4.5%左右,HKBN 7.1%,東江有成9%

當然亦都好多浮浮沉沉既例子,例如瑞聲同敏實,但個重點係,只要隻野長期有growth又肯派,無論佢分派比率係幾多,yield高定低都好,有著數個陣唔會少左你個份,收息只係理所當然既結果。





9 則留言:

  1. HKBN今次有目標咁打,村屋居民最開心

    // 只要隻野長期有growth又肯派,無論佢分派比率係幾多,yield高定低都好,有著數個陣唔會少左你個份,收息只係理想當然既結果。

    好合理既事實,但係好多人唔明

    回覆刪除
  2. 喜見tam兄評論hkbn,但我認為hkbn在住宅應該繼續求價不求量,真正要打價格戰的是商業寬頻那邊
    另外小弟也寫了一點hkbn的分析想請tam兄點評一二:)
    https://hutchisoncapital2016.blogspot.com/2019/04/1310-152019.html?m=0

    回覆刪除
    回覆
    1. hutch兄:
      家用固網86萬客上到100萬, 當中30-40k來自Wwt既固網客戶, 40-50k黎自村, 其他就係針對競爭戰者既high-end客, 村黎計, 搵HKT既話ARPU講緊300-400蚊一個月, 佢所謂既high-end客我估都係咁上下, 遠高於公司目前$184 blended ARPU, 即係就算減價, 對ARPU負面影響唔係係咁大

      刪除
  3. 作者已經移除這則留言。

    回覆刪除
  4. 對於要打價格戰嘅市場,我係有啲顧忌

    回覆刪除
  5. 買收息股就係價值投資 -----

    Tam終於明白了價值投資的'真蹄' XD

    回覆刪除
  6. 管理層話你知佢仲有心有力去衝業績。你望下咁多間上市香港公司,有個務實得黎又要活力既管理層既公司有幾多?唔計HKBN,數埋咪又得友邦、創科、領匯、維他奶呢堆。---煤氣同長和系都算吧

    回覆刪除